Els nutrients de la cervesa artesana

Suau, cristal·lina, una explosió de sabors al paladar. La cervesa, desde els seus orígens fins avui sempre ha sigut sinònim de socialització, amistat, oci i gaudi. Però si a aquestes bones experiències li sumem els saludables nutrients de la cervesa artesana, tenim davant nostre no només una bona opció per a calmar la nostra set en un dia calorós, sinó també un component substancial en la nostra dieta.

És una beguda d’elaboració natural, amb ingredients curosament seleccionats entre els que es troba la malta, els llevats, el llúpol i l’irish moss, o molsa irlandesa, els quals, en les seves proporcions adequades, li donen beneficis per la nostra salut.

Deu raons per les que és saludable consumir cervesa 

Son múltiples els estudis que han demostrat que un consum baix-moderat de cervesa té efectes beneficiosos sobre la salut humana.

1. Aporta fibra dietètica, proteïnes i vitamines

Les cerveses artesanals, a diferència de les cerveses comercials passen per diferents processos d’elaboració, els quals li confereixen propietats particulars. Al evitar el procés de filtrat, la cervesa artesanal aporta fibra dietètica, una substància amb múltiples beneficis per a la salut, entre els quals destaca la disminució de patir certs tipus de càncer a nivell intestinal o els seus beneficis per a la proliferació de la microbiota intestinal. D’altra banda, tampoc passa per un procés de pasteurització com fan les cerveses industrials. La pasteurització pot provocar la desnaturalització de les proteïnes presents en el llevat i en els processos de fermentació, i això provoca una pèrdua d’aquestes i l’eliminació parcial de les vitamines causada per les altes temperatures en els processos d’esterilitzat. Per això la cervesa artesana aporta moltes més vitamines i proteïnes que la industrial.

2. Hidratant i baixa en calories 

Lliure de greixos i sucres i amb una quantitat important de vitamines, minerals, proteïnes, antioxidants i fitoestrògens. Es composa principalment de pura i refrescant aigua, al voltant d’un 92%, fet que la fa una beguda altament hidratant.

3. Rica en vitamines del grup B

Provinents de la civada i altres cereals utilitzats per la seva elaboració, i els ferments del llevat. Entre ells, es distingeix la vitamina B9 o àcid fòlic, essencial per al desenvolupament del fetus durant l’embaràs i la regulació de la homocisteína, una substancia relacionada amb processos inflamatoris i malalties cardiovasculars.

4. Un bon suplement nutricional durant la lactància materna

Una cervesa sense alcohol és un bon suplement nutricional ja que augmenta l’activitat antioxidant de la llet materna i per tant redueix l’estrès oxidatiu del nadó.

5. Prevenció durant la menopausa

La presència d’antioxidants, vitamines, fibra dietètica i fitoestrògens és altament beneficiosa en la prevenció de patologies resultants de la disminució d’estrògens, molt habituals durant aquesta etapa de la dona.

6. Protecció dels nostres ossos

La cervesa artesana aporta minerals, en especial el silici, que té un paper protector a nivell ossi, del teixit connectiu i circulatori. El seu consum afavoreix una major massa òssia en les dones, independentment de l’etapa vital en la que es trobi, i especialment en casos d’osteoporosi.

7. És antioxidant i protegeix d’alguns tipus de càncer

El llúpol, causant del sabor amarg tan característic de la cervesa, aporta grans beneficis: les resines, polifenols i olis essencials presents exclusivament en aquest producte, es divideixen en substàncies més petites. Per exemple, trobem els alfa-àcids, beta-àcids i xantohumol, que tenen propietats psicoactives i antisèptiques i juguen un important paper com antioxidants. També trobem els sulfits i tiols, que tenen un alt contingut en catequines. Aquests nutrients han confirmat ser actius en la inhibició i prevenció de la carcinogènsis: regulen l’estrés oxidatiu de les cèl·lules i prevenen la formació de diversos càncers, entre els que destaquen els del tracte intestinal, el càncer de mama o el de pròstata, prevenint el desenvolupament de cèl·lules malignes.

8. Regula el colesterol

Els polifenols han demostrat incrementar de manera significativa el colesterol HDL (colesterol bo), alhora d’inhibir l’oxidació del colesterol LDL (colesterol dolent).

9. Redueix el risc de patir malalties cardiovasculars  

El component més actiu de la cervesa és l’etanol o alcohol etílic, el qual a baixes dosis, té un efecte contra l’aterosclerosi o taponament de les venes per substàncies greixos, el que ajuda a prevenir el risc de patir malalties cardiovasculars. El consum moderat d’una canya per a les dones i fins a dos per als homes és  un factor protector d’avant aquestes malalties, igual com passa amb el vi.

10. Menor risc de patir malalties degeneratives

S’ha observat que el seu consum moderat s’associa amb un menor risc de desenvolupar malalties neurodegeneratives.

En conclusió, tret que ja es pateixi d’algun tipus de risc de càncer o malaltia que contradigui prendre alcohol, s’estigui embarassada, se sigui menor d’edat o es pateixi de problemes de cor, no hi ha cap raó per descoratjar a un consumidor moderat a deixar de fer-ho. Ben al contrari, el consum prudent i moderat d’una “canyeta” de cervesa artesana és un bon suplement nutricional, capaç d’hidratar-nos en un dia assolellat alhora d’oferir-nos una protecció per a la nostra salut.

Julieta Dayer Lens. Dietista-nutricionista.

Fonts:
Tagged on:             

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxa l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies